Acum peste 3.000 de ani, vechi egipteni au construit cele mai frumoase monumente din lume. Piramda lui Kheops, cea mai mare construcție din piatră de pe Terra, a fost cladită cu o precizie demnă de arhitectura viitorului. Cum pășeau faraonii în lumea de dincolo ? Templul lui Hatshepsut este un miracol al arhitecturii. Sfinxul, sculptat într-un singur bloc de piatră, este cea mai mare statuie din lume.
Complexul de temple de la Karnak, cel mai mare din lume, a devenit un veritabil câmp de luptă arhitectonic. Templul închinat lui Ramses cel Mare a fost cioplit direct în stâncă. Și mai este Muntele Sinai, cel mai mare miracol al naturii din Egipt, unde se spune că Dumnezeu i-ar fi dat lui Moise tablele cu cele zece porunci.
7. Valea Regilor
Regii din Egiptul Antic nu erau simpli muritori, ci erau zei încarnați, iar egiptenii din vechime aveau mai multă grijă la îmormântarea regilor decât orice altă nație. În urmă cu 3.500 de ani au început să construiască cel mai venerat cimitir de pe pământ. Valea Regilor este cel mai spectaculos loc de îngropăciune din lume.
6. Templul Reginei Hatshepsut
Construit pe dealurile din împrejurimile Văii Regilor, Templul Reginei Hatshepsut este cel mai impresionant monument din vestul Tebei. Templul futurist al lui Hatshepsut este ticsit cu trăsături revoluționare, o amintire potrivită a unuia dintre cei mai inovatori faraoni ai Egiptului. Fiind cea mai mare fiică a lui Tutmes I, nepotul vitreg al lui Hatshepsut a devenit faraonul Tutmes al III-lea. Îngrijorată că băiatul ar putea pierde controlul puterii, aceasta s-a autointitulat consoarta regelui și, ulterior, rege.
5. Complexul de temple de la Karnak
Când Teba a devenit centrul religios al Egiptului, templul de la Karnak a devenit scaunul lui Amon, zeul statului egiptean. Karnak a ajuns curând să găzduiască peste 600 de preoți. Clădirile complexului sau răspândit rapid la sud și vest de Nil. În centru se află o sală impresionantă străjuită de o pădure de coloane, dintre care unele au înălțimi de peste 20 de metri. Tot aici se află și obeliscul lui Hatshepsut care, cu impunătoarea înălțime de 30 de metri, este cel mai înalt mare care a supraviețuit din Egiptul Antic. Cântărind 323 de tone, acesta a fost sculptat dintr-o singură bucată de granit, adusă de la peste 600 de kilometri depărtare, din Aswan.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu