duminică, 10 octombrie 2010

Napoleon al III-lea și Tânăra Românie

Un film documentar despre Napoleon al III-lea și rolul esenţial pe care l-a jucat în formarea României moderne. În 1856, după victoria Împăratului Francezilor în Războiul Crimeii, Congresul de la Paris a eliminat protectoratul rus asupra Principatelor Române. Recunoscând suzeranitatea otomană asupra Valahiei şi Moldovei, Tratatul de la Paris a plasat cele două Principate sub protecţia puterilor europene şi indeosebi a Franţei.
În plus, Valahiei şi Moldovei li se recunoaşte dreptul de a convoca Adunări pentru a decide organizarea lor viitoare. Este vorba de primul pas către Unirea din 1859 şi crearea României moderne.
Iată un film documentar despre implicarea suveranului francez în unificarea principatelor române şi începutul istoriei moderne a României. Subiectul este articulat în jurul a cinci teme principale, evocând mai întâi occidentalii care au călătorit în Moldova şi în Valahia în secolele XVIII-lea şi al XIX-lea; se amintește apoi mobilizarea intelectualilor francezi în chestiunea unirii Principatelor.
Implicarea personală a lui Napoleon al III-lea în problematica Orientului este ilustrată prin evocarea Războiului Crimeii şi a Tratatului de la Paris din 1856. A fost importantă și francofilia primilor conducători ai principatelor unite – Alexandru Ioan Cuza şi Carol de Hohenzollern-Sigmaringen (viitorul rege Carol I). Expoziţia universală din 1867 de la Paris a reprezentat o etapă decisivă pentru recunoaşterea principatelor unite pe scena internaţională.
SURSA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu